Nulláról újrakezdeni… ha nehéz is, de nem lehetetlen

Bárkivel előfordulhat az életében, hogy újra elölről kell kezdeni mindent a nulláról felépíteni. Legyen az válás, egy tragédia, vagy bármilyen nem várt esemény. Az ilyenekből általában lelkileg is ki kell lábalni, viszont sokszor hozzátartozik ehhez, hogy anyagilag is újra kell kezdenünk mindent elölről, de mindenesetre át kell gondolni, hogyan is legyen a jövőben.

Valakikekkel ez egyszer esik meg az életben, valakikkel többször is, és vannak a “örök újrakezdők”.

Anyagi újrakezdés szükséges lehet válás után, ha betegség vagy baleset miatt egykeresőssé válik egy család, ha a bedőlt lakáshitel miatt a bank “elvette” az otthonunk stb.

Személyiségtől és az adott szituációtól függően ezt az időszakot egyesek könnyebben átvészelik, illetve könnyen talpra állnak, könnyen találnak új lehetőségeket, könnyen újrakezdik életüket, könnyen felépítik újra a vagyonukat. Másoknak ez nehezebben, vagy esetleg alig sikerül.

A kezdeti borúlátás után itt is fontos a pozitív hozzáállás, a saját magunkért tenni akarás. Semmiképpen se süllyedjünk az önsajnálat bugyraiba, ha ilyet tapasztalunk magunkon, tudatosan változtassunk ezen.

Miután eleget nyalogattuk a sebeinket, hozzá is foghatunk a “jövő újratervezésének”.

Fontos leszögeznünk, hogy ez nem egy egyszerű és gyors folyamat. Anyagilag talpra állni és a vagyonunkat újra felépíteni hosszú idő, éppen ezért sok kitartás kell hozzá, hogy hónapról hónapra tudjuk magunkat tartani ahhoz, amit elhatároztunk. Sokaknak pont az okoz gondot, hogy az elején még lelkesek, terveznek, de mivel nem látnak azonnali eredményt, ezért az idő múlásával már nem törődnek a hosszútávú célokkal, amiket kitűztek. Feladják, és a “rég elveszett”, újrakezdés előtti időkön, dolgokon gondolkoznak, azt sírják vissza.

Mi segíthet a “talpraállásban”?

Egyrészt fontos, hogy jól mérjük fel az anyagi helyzetünket. Ezen belül is, hogy az új helyzetben hogyan változnak a bevételeink és kiadásaink. Milyen új bevételeink lehetnek, miktől esünk majd el a jövőben. Ugyanígy kell eljárni a kiadásokkal is. Sorra kell venni, milyen új kiadásokkal kell majd számolni, és mik azok, amiktől megszabadultunk (megszabadulhatunk). Az új helyzetben mindkét oldalon lehetnek jelentős változások, fontos, hogy előre kalkuláljuk a havi gazdálkodásunkat. Így előre tervezhetünk rövid és hosszú távra is. Lehetőségünk van átlátni, hogy az újra elérni kíván vagyoni helyzetet körülbelül mikorra tudjuk elérni (hány hónap, hány év).

A legfontosabb, hogy egyaránt az anyagi helyzetünk feltérképezésekor, illetve a tervezéskor is a realitások talaján maradjunk. Ne rugaszkodjunk el se negatív, se pozitív irányba, mert akkor értelemszerűen nem úgy alakulnak majd a dolgok, ahogy elterveztük, pl. túlvállaljuk magunkat, és a hónap végére már egy fillér sem lesz a zsebünkben. Nem kell talán részletezni, hogy ez mennyire el tudja venni a motivációt a további megvalósítástól.

Ha átgondolva a saját helyzetünket úgy gondoljuk, hogy abból nincs kiút, vagy egyedül nem tudjuk megoldani az anyagi gondjaikat, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. A szakember a tapasztalatával és hozzáértésével mindenképp tud olyat mondani, amire mi laikusként nem is gondoltunk, vagy egyszerűen nincs tudomásunk.

Saját erőnkből vagy segítséggel, de mindenképpen még ma lássunk hozzá az anyagi helyzetünk javításához. Aki úgy érzi, hogy nincs gondja a pénzzel, az is nyugodtan átgondolhatja a helyzetét, legfeljebb azáltal javít rajta, hogy több lesz a bevétele, vagyona, többet tud felhalmozni a nyugdíjas éveire.

És végül még egyszer kihangsúlyozom, hogy nem egy szombat délutáni programról van szó. Anyagi helyzetünkön csak hosszútávú, kitartó munkával tudunk javítani, ez pedig a legjobb esetben is évekig tarthat.

Ehhez kívánok Nektek sok kitartást!

Szép napot!

A bejegyzés kategóriája: Egyéb, Havi költségvetés, Szemléletmód
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.