Egyszülős modell

anyagi biztonság elváltkéntEgy családban ideális esetben két szülő van, és idővel jönnek a csemeték. Mivel ez egy pénzbeosztással foglalkozó blog, értelemszerűen nem arra térünk ki, hogy a gyermekek születése milyen öröm és boldogság forrása a család számára. A gyermekek érkezésével mindenképpen többletkiadások válnak szükségessé a szülők életében a korábbi, gyermek nélküli időkhöz képest.

Ha ez az eset még tovább módosul olyan irányba, hogy a gyermeket vagy gyermekeket bármilyen okból egy szülő nevel, akkor ez a helyzet még fokozottabb erőfeszítéseket követel anyagi szempontból a gyerme(ke)kkel együtt élő szülőtől.

Ha ez velünk történik, tehát mi válunk gyermek(ek)et egyedül nevelő szülővé, életünk minden terén gyökeres változások várhatóak.

Sok új helyzettel, esetleg nehézségekkel találkozhatunk és nem egyszer 2 ember helyett kell helytállnunk.

Hogy anyagilag átlendüljünk életünk ezen fordulatán, mindenképpen pontos tervezés, illetve a megvalósításnál fokozott figyelem és fegyelem szükséges. Mivel – ahogy már említettük – életünk minden területén változás várható és nem mindig egyszerű az új körülményekhez gyorsan alkalmazkodni, a tervezhető dolgokat mindig részesítsük előnyben. Legalább azok a dolgaink legyenek rendben, amik kontrollálhatóak. A pénzügyek pont ilyenek.

Mondani se kell talán, hogy ebben a helyzetben a lehető legpontosabb tervezés  szükséges

Gondoljuk át, hogy a megváltozott helyzetünkben milyen bevételekkel rendelkezünk vagy fogunk rendelkezni:

  • Először is nézzünk utána, hogy az állam milyen formában támogatja a gyermeküket egyedül nevelő szülőket – emelt családi pótlék, bármilyen szociális juttatás stb.
  • Kérdezzünk utána, hogy esetleg a helyi önkormányzat, miben támogatja az egyszülős családokat – akár menzadíj az óvodákban, iskolákban, akár kedvezményes tábor a nyári szünetre stb.
  • Ha válással lett egyszülős a család, akkor jogosult a gyermek a tartásdíjra, amit a gyermeket nevelő szülő kap azzal a felelősséggel, hogy a gyermekre költi. Ennek a meghatározásánál minden gyermeket érintő kiadást figyelembe kell venni. Nemcsak a gyermek közvetlen kiadásai tartoznak ide (ruházkodás, iskola, gyermek sportfoglalkozásainak díjai), hanem a közvetett költségek is (rezsi ráeső rész, élelmiszer vásárlás gyermekre eső része stb.)

Bár a külön élő szülő a tartásdíj minél alacsonyabb összegben való meghatározásáért lobbizik, benne is tudatosítani kell, hogy a gyermek nem szenvedhet anyagi jellegű dolgokban sem hiányt, csak azért mert a gyermek tőle külön él. A gyermeket ilyen módon nem lehet büntetni.

  • Gondoljuk végig és járjunk utána (akár különféle szakemberek segítségével) , hogy az adott helyzetünkben milyen további egyéb lehetőségekkel tudunk még élni

Ezek után a másik oldalt is érdemes pontosan végignézni. Azaz, hogy milyen kiadások várhatóak. Itt is él a szabály, hogy a kiadásokat felfelé “kerekítjük”, inkább többel számoljunk. Muszáj minden kiadással kalkulálnunk, hiszen mostantól már fokozottabban érvényes, hogy csak magunkra számíthatunk.

Felelősségteljes felnőttként feladatunk, hogy a legjobban leggyorsabban alkalmazkodni tudjunk az új helyzethez, az új szokásokat mielőbb kialakítsuk, a hétköznapokban a legnagyobb anyagi biztonságot érjük el és a lehetőségekből a lehető legtöbbet hozzuk ki – a saját és a gyermekünk, gyermekeink érdekében.

CSAK  a mi felelősségünk – igaz, eddig se háríthattuk volna másra – hogy mindent biztosítsunk a családnak

Még egy fontos dologra szeretném felhívni a figyelmet a mozaik családdal kapcsolatban. Amennyiben a gyermekkel együtt élő szülőnek új párja lesz, tőle ne várjuk el automatikusan, hogy eltartsa az előző kapcsolatból született gyermeket. Persze, ha kiegyensúlyozott kapcsolat fejlődik az új ismeretségből és igazi családként élnek is majd idővel együtt, ez sose legyen automatikus. Ha mégis megvalósul, inkább gondoljunk rá ajándékként.

A bejegyzés kategóriája: Gyermek, Havi költségvetés, Háztartás, Szemléletmód
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.