Önállóság útjára lépni

anyagi önállóságAz önállóság az élet minden terén fontos, hiszen senki sem szeret másoktól függni. Nincs ez másképp az anyagi önállósággal, anyagi függetlenséggel sem. Nézzük mik az első lépések, hogy ezt elérjük!

Hogy el tudjunk indulni ezen az úton, mindenképp fontos az igényeink feltérképezése. Gondolkozzunk el rajta és fogalmazzuk is meg, hogy milyen legyen, milyennek szeretnénk az új életünket. Képzeljük el, hogyan élünk majd anyagilag függetlenül, önállóan.

A pénzügyi függetlenség eléréséhez először az alábbiakat kell meghatározni:

 • milyen anyagi igénnyel bíró igényeink vannak
 • mi az ami mindenképp meg kell hogy legyen havi szinten, ami létszükséglet
 • milyen életszínvonalon tervezünk élni, milyen havi kiadásokkal tervezünk, ami nem létszükséglet (pl. szórakozás, kikapcsolódás, szépségápolás – wellness), milyen nagyobb kiadásokat tervezünk évente (pl. nyaralás)
 • milyen hosszú távú anyagi céljaink vannak
  1. mikor és milyen értékben tervezünk ingatlant vásárolni (lakás vagy családi ház, milyen városban, milyen környéken – ezen információkkal már lehet egy árral számolni kiindulópontnak)
  2. mikorra tervezzük, hogy nyugdíjba megyünk, és milyen megtakarítással szeretnénk akkor rendelkezni
  3. a gyermekünket mikor tervezzük az életben elindítani (felsőfokú tanulmányok finanszírozása, segítség első ingatlan vásárlásánál – ezen időpontokat min. 18 évvel korábban tudjuk már, amikor is a gyermekünk megszületik, tehát van idő rá, felkészülni)
 • stb

Az ezek alapján elkészített listánk, minél részletesebb, annál jobb!

Ha elkészítettük a listánkat, határozzuk meg, hogy az egyes tételekhez mennyi fedezet kell. Ami havi kiadás, az értelemszerűen havi szinten tudjuk megtervezni, ami éves kiadás vagy hosszú távú cél, azokat pedig osszuk le évekre, hónapokra. Így ki kell jönnie, hogy mindenhez havi szinten milyen anyagi fedezetre van szükség.

Mindig először az igényeket határozzuk meg és utána a szükséges anyagi fedezet nagyságát. Így már könnyebb azon gondolkozni, hogy hogyan teremtsünk elő forrásokat. Fordítva nehézkes, mert ha csak azt nézzük, hogy havonta mennyi a bevételünk és fogalmunk sincs, hogy az éves kiadásainkra és a hosszú távú céljainkra mennyire is van szükség, nem tudjuk megfelelően beosztani a rendelkezésre álló pénzt. Annyi lesz a konklúzió, ami annyi ember szájából elhangzik hónapról, hónapra: „ennyi pénzből nem lehet megélni és félretenni is” pedig DE. Csak ahhoz tudni kell, hogy mire és mennyit is csoportosítsunk, mire mennyit gyűjtsünk és tegyünk félre havi szinten!

Ami ezután fontos, hogy minden bevételünket osszuk be. Osszuk el a rövid és hosszú távú kiadásainkra és céljainkra – mindegyik célra külön-külön összeget. Ne higgyük, hogy a nagy célok eléréséhez a „kicsi”-ből nem lehet elindulni, és ezért csak a rövid távú kiadásokra fordítsuk. A legelső bevételtől kezdve minden egyes bevételt kötelező beosztani. Itt is érvényes a szabály, hogy sok kicsi sokra megy, kicsiben kell elkezdeni, és onnan fejlődni a magasabb célok felé. Tehát a nagy és hosszútávú célokra éppúgy tegyünk félre, mint a napi kiadásokra. Az anyagi függetlenség nem máról holnapra jön el, folyamatosan tenni kell érte – minden egyes nappal, minden egyes bevétellel előre. Az anyagi önállóság csak így érhető el.

Itt is fontos a fegyelem, az előrelátás és a tudatosság. Ennek fényében kezeljük a napi pénzügyeinket, ennek fényében tervezzük a kiadásainkat egészen a legapróbb napi költésekig.

Lebegjen előttünk mindig a cél, amikor – ÉS hamarabb mint gondolnánk! – már élvezzük a munkánk gyümölcsét.

Az anyagi függetlenség alapvető feltétele egy nyugodt, kiegyensúlyozott életnek

Tehát, pénzbeosztásra fel! A saját céljainkat más úgysem fogja helyettünk megvalósítani.

 

A bejegyzés kategóriája: Havi költségvetés, Háztartás, Megtakarítás, Spórolás, takarékoskodás, Szemléletmód
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.