Tudsz biciklizni?

a pénzkezelés tanulható, mint a biciklizésHa tudsz biciklizni, azt jelenti, hogy valaha vetted a fáradságot és időt, hogy megtanuld. Addig gyakoroltad, amíg sikerült. Az élet többi terén sincs ez másképp az új dolgokkal. Kis gyakorlással bármi megtanulható.

Sokan mondják, hogy könnyű azt mondani, hogy spóroljunk, tegyünk félre havonta, készüljünk a váratlan kiadásokra vésztartalékkal. Azt mondják egyszerűen nincs miből…

Pedig van! Mindig van!

Ahogy annak idején egy nap a biciklit is a kezünkbe vettük és rászántuk magunkta, hogy megtanulunk róla nem leesni, úgy a pénzügyeinket is a kezünkbe vehetjük – akár mától is!

Félretenni is mindig lehet valamiből! Csak nem ott és akkor és úgy! De mindig lehet valamit másképp csinálni, átgondolni, javítani a helyzeten. Csak hozzáállás kérdése. Az első lépés mindenképpen, hogy elhatározzuk magunkat ezen a téren. Utána már akár egyedül, akár szakember segítségével, de sikerülni fog javítani a helyzetünkön.

És mindenki meg tudja csinálni! A helyes pénzkezelés tanulható és meg is kell tanulnia annak, aki javítani szeretne a helyzetén. Ahogy annak idején biciklizni is megtanultunk. Senki se hárította el a biciklizés tanulását azzal az indokkal, hogy őneki egyszerűen nem megy és kész. Akinek különösebb fizikai korlátai nincsenek ezzel kapcsolatban, mindenki megtanulhat biciklizni is. A pénzkezeléssel sincs ez másképp. Csak hát senki nem állt ott mellettünk, hogy ezt megtanítsa és utána kikérdezze, mint egy leckét.

A legfontosabb, hogy az elhatározás után meg lehet tanulni ugyanúgy, mint bármi mást az életben. Idővel majd másképp fogjuk kezelni, másképp fogjuk beosztani és máshogy nézünk majd rá, más lesz vele a viszonyunk, hiszen már fogunk tudni vele bánni.

A legelső, amit meg kell tanulni a helyes szemléletmód, hogy kezeljük, kontrolláljuk a pénzünket.

A második dolog, hogy mivel a pénzkezelés az egész életünket végigkíséri, ezért hosszútávú elköteleződésre van szükség. Sok kitartásra, hogy az ember ésszel költekezzen nap mint nap, hónapról hónapra, éveken, sőt egy egész életen át.

Viszont az is hozzátartozik, hogy ha már belejöttünk a dologba, akkor idővel könnyebb lesz a dolgunk. Olyan ez mint az életmódváltás. Ha egyszer megszokjuk az új szokásokat, akkor már nem okoz gondot, hogy az új szokások szerint cselekedjünk.

Ha ettől a hosszú, egy életen át tartó munkától, illetve ennek elkezdésétől óckodunk, keressünk társakat, akik ugyanebben a cipőben járnak, egymást segítve, támogatva könnyebben átlendülünk a nehézségeken

Ha egyszer már rávettük magunkat az új szokásokra, másképp és tudatosan kezeljük a pénzünket, látjuk ennek előnyeit is, akkor már jöhetnek rosszabb időszakok. Akár jövedelemkiesés is. A megszerzett tudást, tapasztalatot nem vehetik el senkitől. Mint ahogy biciklizni sem felejt el az ember. Ha egyszer valaki megtanulta jól átlátni a pénzügyi helyzetét és a lehető legjobb módon beosztani a havi keretét, erre már mindig képes lesz. Sőt, így még az esetleges rosszabb időszakokat is értelem szerűen könnyebben lehet átvészelni, hiszen előbb látjuk az alagút végét, előbb látjuk, hogy pontosan mikor is jövünk újra egyenesbe. Ez a megszerzett tudás végigkíséri majd az életünket, csak rajtunk múlik, hogy mikor használjuk. Mint a biciklizés… nem felejti el az ember, akár több évnyi kihagyás után is rá lehet ülni biztonsággal egy biciklire… persze a pénzkezelésnél jobb, ha nincs kihagyás, hanem folyamatosan felügyeljük, kontrolláljuk, hogy mire is költünk.

Tanulni sose késő! Ha javítani szeretnénk az anyagi helyzetünkön, kezdjünk már ma változtatni. Mint a biciklizés… az elején nehéznek tűnik, de kis gyakorlás után hamar bele lehet jönni és az előnyeit egy életen át élvezhetjük.

Sose  feledjük, egyedül vagy segítséggel, de mindenkinek sikerülhet.

A bejegyzés kategóriája: Havi költségvetés, Háztartás, Megtakarítás, Szemléletmód
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.