Hitelcsapda – segíts magadon

hitelcsapdaTöbbszörösére emelkedett a hiteltörlesztőd? Már alig tudod fizetni? Alig várod, hogy leteljen, de akkor még mindig ott a többi hitel is? Egy élet is kevés, hogy mind visszafizesd?

Ha alig látsz ki a hitelek törlesztőjéből, ha nem tudsz kikeveredni a sok hitelből, ha nem látod elérhetőnek, hogy egyszer majd hitelek nélkül élj, ideje leülni és átgondolni az egész helyzetet.

Vegyük a fáradságot, egy kockás lapot és szánjunk egy órát a hiteleink végiggondolására.

Írjuk össze, hogy milyen hiteleink vannak, melyik mikor jár le, mennyi a kamat, mennyi a törlesztő, melyik hitel melyik hitelintézettől van.

A lakáshiteleket tekintve az állam folyamatosan próbál segíteni az adósoknak. Most is folyamatban van egy döntés az Országgyűlés részéről, amellyel nem csak a devizahiteleseken, de a forinthiteleseken is segítenek. Ebben a témában ősszel várható döntés és a bankok részéről szintén ősszel várható a végrehajtás is, ezért azt javasolják, hogy a lakáshiteleihez most senki ne nyúljon, várja meg a végleges döntést szeptemberben.

A nem lakáscélú hitelekkel azonban folyamatosan kell foglalkozni. Ha valaki már több éve vette fel ezeket a hiteleket, akkor biztos lehet abban, hogy azóta már megváltoztak a kondíciók és teljesen más feltételekkel lehet az adott célra azóta hitelhez jutni.

Ha könnyíteni szeretnénk magunk és hitelterheinken, ha túl magasnak találjuk a törlesztőrészletünket, amit már nem tudunk fizetni, a következő lehetőségeink vannak:

Hosszabbítás – A hitel az eredeti hitelintézetnél marad. Ebben az esetben a törlesztőrészletek csökkennek, de a futamidő, ameddig a hitelt fizetni kell meghosszabbodik. Ez a meghosszabbodás akár több évet is jelenthet. Számoljuk ki pontosan, illetve gondoljuk át az anyagi lehetőségeinket, hogy mekkora törlesztőrészletek mekkora csökkenése érné meg nekünk, hogy még évekkel tovább fizessük a részleteket, mint eredetileg kellett volna. Persze aki egyáltalán nem tudja fizetni a mostani részleteket, annak bizony nagy segítség, még ha elnyúlik is a teljes visszafizetés.

Átütemezés – Ebben az esetben is az eredeti hitelintézetnél marad a hitel, nem kell átvinnünk más bankhoz. A bank kérésre tájékoztatni tud bennünk, hogy az eredi helyzettől függetlenül milyen ütemben tudnánk még visszafizetni a hitelt. Ez lehet az, hogy átmenetileg alacsonyabb részletet fizessünk, majd egy idő után többet, vagy hogy átmenetileg alacsonyabb kamattal fizessük a hitelt, majd később az eredeti kamatlábbal, vagy hogy egy ideig csak kamatot fizessünk tőkét meg majd később.

Halasztás – Ebben az esetben a hitelintézetek engedik, hogy átmenetileg csak kamatot fizessünk és csak később kezdjük (újra) a tőkét fizetni. A kimaradt tőketörlesztést pótlandó, itt is vagy meghosszabbodik a futamidő, vagy a kamatfizető periódus után magasabb összeggel kell a tőkét törleszteni.

Átváltás – Devizahitel esetében szóba kerülhet a forintosítás. Ez azt jelenti, hogy a fennálló tartozásunkat egy adott árfolyamon átváltják Forintra és onnantól kezdve már Forintban fizetjük a törlesztőrészleteket. Ennek nagy előnye, hogy a jövőre nézve nem jelent kockázatot az árfolyam folyamatos változása, mindig (vagy legalábbis körülbelül) ugyanannyit kell majd fizetnünk havonta.

Az első három lehetőség mindegyikénél mérlegeljük, hogy csak átmeneti könnyítésről van szó, de később ennek ára lesz. Nevezetesen vagy magasabb törlesztőrészletre kell újra váltanunk, vagy meghosszabbodik a futamidő, és így összességében sokkal többet fizetünk vissza, mint eredetileg fizettünk volna.

Időről időre nézzük végig, hogy akár a saját hitelintézetünk, ahol annak idején felvettük a kölcsönt, vagy más bankok milyen kondíciókkal kínálnak hiteleket. Érdeklődjünk folyamatosan, hogy kedvezőbb konstrukció elérhető-e számunkra. Ha van lehetőségünk, váltsunk mindenképpen kedvezőbbre.

Semmiképpen se feledjük, hogy mindennek, így a váltásnak is ára van. Ha változtatni szeretnék a hitelünkön – a négy közül bármelyik lehetőséget – annak mindenképpen költsége,díja van. Ezt is vegyük számításba! Ez egyszeri költség, de akkor is megterhelő lehet.

Kérdésed, véleményed van, ne habozz megírni!

A bejegyzés kategóriája: Hitel, Kiadások
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.