Egy párkapcsolatban minden közös?

közös pénzügyek egy párkapcsolatbanAmi az tiéd, az az enyém is, ami az enyém, ahhoz semmi közöd – szól a vicces mondás. Hogy a közös anyagiak később se váljanak veszekedések forrásává, előrelátóan és tudatosan kell már a kapcsolat elején felmérni a párunk pénzhez való viszonyát, pénzköltési szokásait.

A párkapcsolathoz, legyen az együttélés vagy házasság, hozzátartozik a közös gazdálkodás, a közös pénzügyek. Az együtt élő pár, házaspár közösen kell – jobb esetben -, hogy beossza a háztartás jövedelmét. Hogy mennyire sikerül együtt gazdálkodni, a kiadásokról közösen dönteni, hosszútávon mindenképpen fontos. Az anyagi téren nem közösen meghozott döntések később komoly konfliktusokhoz vezethetnek, amelyek még a kapcsolat megromlásához is vezethetnek.

Amennyiben a kapcsolatot megelőzően a pár tagjai más anyagi helyzettel rendelkeznek, mindenképpen fontos, hogy a jobb anyagi háttérrel rendelkező fél ezt ne érzékeltesse. Ezzel a párját ne hozza kellemetlen helyzetbe. Inkább segítsen neki, hogy idővel a párja is jobb helyzetbe kerüljön. Ez lehet bármilyen segítség: támogatás, hogy egy jobban fizető állást találjon, tanácsok, hogy hatékonyabban tudja beosztani a pénzét…

Fontos azt is tisztán látni, hogy a párunk hogyan gondolkozik a pénzről. Szükséges rossznak tekinti, ami az életet végigkísérni. Vagy be tudja osztani, gondol a jövőjére, vannak megtakarításai különböző célokra

A hosszútávú sikeres együttműködés záloga, ha ugyanúgy gondolkozunk a pénzbeosztásról, mint a párunk. Gondoljunk csak bele, nagyon zavaró lehet, ha mi “költekezősebbek” vagyunk, a párunk meg minden kiadásnál a fogához verné a garast. Ugyanez fordítva is igaz. Ha mi spórolni szeretnénk, illetve csak a fontosnak vélt dolgokra költeni, a párunk pedig “szórja” a pénzt, sok veszekedéshez vezethet.

Bizonyos időközönként beszéljük meg, hogy mik a rövid és hosszútávú anyagi céljaink, és hogy a párunk is hasonlóan látja-e ezeket. Ő is fontosnak tartja az adott célok elérését. Itt bármilyen anyagi cél lehetséges: hitel visszafizetése, új háztartási gépre gyűjtés, nyaralásra gyűjtés, gyermek iskoláztatására gyűjtés stb.

Végül ami a legfontosabb, hogy az adott célokért azonos módon legyünk hajlandóak tenni. Hiába beszéljük meg, hogy ilyen vagy olyan célra félreteszünk, ha a pár egyik tagja bár szóban egyetért, mégse cselekszik ennek megfelelően. Ha megbeszéljük, hogy adott hónapban hány ezer forintot teszünk félre és a maradékból gazdálkodunk, viszont a párunk kevésbé fontos dolgokra többet költ, mint amennyit megengedhetnénk magunknak, így hónap végén hozzá kell nyúlni a tartalékhoz. Ez is veszekedések forrása lehet, ezért a mindennapos kiadásoknál is fontos az együttműködés.

Mindenképpen közösen tervezzünk. Ha valamiben mégsem értenénk egyet, akkor beszéljük át, hogy kinek mi és miért fontos vagy fontosabb.

Annyi mindenen tönkremehet egy kapcsolat. Sok esetben az anyagiak is közrejátszanak. Ezen belül a pénzbeosztásról való eltérő gondolkodás vagy éppen a pénztelenség. Tegyünk ellene! Legalább ezen a területen elkerülhetjük a vitákat, konfliktusokat.

Kérdésed, véleményed van, ne habozz megírni!

A bejegyzés kategóriája: Havi költségvetés, Háztartás, Párkapcsolat
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.