6 tipp, hogyan spórolhatunk a vízzel

Víz spórolás, 5 tipp, hogyan spóroljunk a vízzelHa ésszerűsíteni és ezzel együtt csökkenteni szeretnéd a havi kiadásaid, most megmutatok 6 tippet, amivel a vízfogyasztást lehet csökkenteni. Minden háztartás használ vizet. Hogy kinél mennyi folyik el havonta, nagyon változó. Nézzük, hogyan spórolhatunk ezzel.

Zuhanyozás

Fürdés helyett, hacsak nincs valami különleges okunk ellene, nyugodtan zuhanyozhatunk. Sokkal kevesebb víz folyik ki így a csapon, mintha újra és újra megtöltenénk a kádat. Persze a zuhanyozást se húzzuk a szükségesnél hosszabb időre.

Fogmosás

Régóta tudjuk, hogy nem folyó víz mellett kell fogat mosni. Ha csak 2 percet számolunk egy fogmosásra, és napi 2 alkalmat, akkor az egy hónapban (30*2*2) 120 perc, azaz 2 teljes óra! Ha belegondolunk, iszonyatosan sok… havonta 2 teljes órát folyik feleslegesen a víz! Az öblítés alatt sem kell folyatni a vizet, használjunk fogmosópoharat! Így csak pár másodpercig folyik a víz, és az is bőven elég!

Kézmosás

Hasonlóan a fogmosáshoz, itt is a szappanozás idejére el lehet zárni a csapot. Ezt inkább “karos”, mint “tekerős” csapteleppel lehet hatékonyan megtenni, mivel itt csak egy mozdulat a csap megnyitása és elzárása is. Próbáljuk minél rövidebb időre korlátozni a kézmosást. Ezt főleg gyerekek szokták elnyújtani, amikor a szappanhabbal játszanak 🙂 Persze alaposan és hatékonyan mossunk kezet, de hacsak nem valami extra koszt kell lemosnunk, akkor a fél perc bőven elég kell, hogy legyen.

WC lehúzás

A cél, hogy ne menjen le több víz, mint amennyi szükséges. Ha víztartály nélküli a rendszer, akkor ezzel nincs gond, addig nyomja az ember a gombot, amíg kell. A víztartályos rendszereknél az alábbi megoldások vannak:

  • Kevés beruházással: Vízzel teli befőttes üveg tartályba való helyezése. Ezzel azt érjük el, hogy kevesebb víz töltődik vissza a tartályba a lehúzás után, így kevesebb is ürül a következő lehúzáskor.
  • Kicsit nagyobb beruházással: “Stop and Go”-s tartály beszerelése. Itt bár folyamatosan megtelik a tartály vízzel, lehúzáskor nem ürül ki teljesen. Víz csak a gombnyomás időtartama alatt folyik, annak hosszát pedig mi szabályozhatjuk.
  • Nagyobb beruházással: A mosdóban és kádban használt víz felfogása és WC öblítésre való használata. Manapság terjed az a nézet, hogy nagy pazarlás ivóvizet használni WC öblítésre. Ha belegondolunk, a vízvezetékben tényleg ivóvíz tisztaságú víz érkezik, és a vízkészleteket nem lehet pazarolni 🙂 Ha ilyen rendszert akarunk kiépíttetni a fürdőszobánkban illetve a “vizes helyiségben”, akkor azt mindenképpen vízszerelő szakemberre bízzuk. Csak a szakember láthatja, hogy az adott helyszínen, mi valósítható meg. Ez alapján ő tudja elkészíteni a tervet, és a kivitelezést is bízzuk rá. Mivel ez bontással-építéssel jár, mindenképpen előre gondoljuk át, hogy vállaljuk-e magát az átépítést és annak költségét. Ilyenkor ugyanis a burkolatokat meg kell bontani, a mosdó és kád, illetve a WC közé új csöveket, esetleg tartályt kell beépíteni a víz elvezetéséhez és tárolásához, és a kibontott burkolatokat pótolni kell.

Mosogatás

Én személy szerint nem javaslom az állóvízben való mosogatást, hiszen ilyenkor az első edényeket, tányérokat még tiszta vízben mossuk, de utána már a többedik tányért ételmaradékos, olajos vízben. Egy kis beruházással mosogatógép vásárlását javaslom. Ezzel rengeteg víz spórolható. A legtöbb ilyen gép 10-14 liter vízzel mosogat 6-9-12 terítéknyi tányért, evőeszközt, de nagyobb edényeket is tehetünk bele. Ennyi víz kb. 2-3 perc alatt folyik ki a csapon folyóvizes mosogatás közben. Ennyi idő alatt kézzel lehetetlenség annyi mindent elmosogatni, mint amennyit a gép mosogat. A gép hideg vizet használ, ezért a víz melegítését sem nekünk kell biztosítani (gáz vagy elektromos bojler, átfolyós melegítő illetve egyéb módon). Az áram felhasználása nagyban függ attól, hogy milyen energia kategóriájú gépet vásároltunk, az “A” és “A+”-os készülékek kevesebb áramot használnak, mint a kézzel való mosogatáshoz szükséges víz felmelegítésének költsége. Hosszútávon mindenképpen megéri egy mosogatógépet vásárolni.

Öntözés

Tavasztól őszig sokan locsolnak, legyen az akár csak a kis virágoskertünk, akár egy konyhakert, vagy bármilyen vetemény. Amennyiben öntözni szeretnénk, célszerű az előzőleg felfogott esővizet használni. A szükséges víz mennyisége szerint használhatunk erre a célra műanyag vödröt, vagy bármilyen nagyobb hordót, tartályt is. Az így felfogott és tárolt víz hőmérséklete megegyezik a környezet, a levegő hőmérsékletével, így még kellemesebb is a növényeknek, mint a csapvíz. A benne lévő természetes anyagok miatt pedig össze sem hasonlítható a csapból folyó vízzel. Próbáljuk csak ki, a növényeink meghálálják.

A locsolásra a legjobb megoldás – persze, ha lehetőségünk van rá – kertes házak esetében a fúrt kút. Erről gondolom senkit sem kell meggyőzni.

Ne feledjük, semmivel sem kell pazarolnunk, akkor sem, ha adott pillanatban sok van belőle!

A bejegyzés kategóriája: Rezsi - Közmű, Spórolás, takarékoskodás
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.