Gyermekek után járó adókedvezmény

Családi adókedvezmény, gyermekek után járó adókedvezményAz állam különféle módokon támogatja a családokat és a gyermekvállalást. Ennek egyik formája a családi adókedvezmény, melyet gyermekek után lehet a szülőknek igénybe venni. Nézzük, kik jogosultak erre, és milyen összegben.

A családi kedvezményt gyermekek után lehet igénybe venni olyan formában, hogy a személyi jövedelem adó (SZJA) alapját kell csökkenteni egy meghatározott összeggel. Tehát az adóköteles jövedelmet, azaz a bruttó bért kell csökkenteni ezzel az értékkel, és így kell majd belőle kiszámítani az adó mértékét. Mivel kevesebb az adóalap, kevesebb lesz az adó is, amit fizetnünk kell.

A pontosság kedvéért először tisztázni kell néhány fogalmat:

Eltartott:

  • aki után családi pótlék jár (ő a kedvezményezett eltartott)
  • az a gyermek, aki után már nem jár családi pótlék, de a kisebb gyermek(ek) jogán járó családi pótlék számításánál figyelembe vesznek (pl.  18. évet betöltött nappali tagozatos felsőfokú tanulmányokat folytató gyermek)

A kedvezményezett eltartott:

  • Az a gyermek, akire tekintettel a szülő családi pótlékra jogosult
  • Magzat a terhesség időszakában, a fogantatás 91. napjától a megszületéséig
  • Aki saját jogán családi pótlékra jogosult
  • Az a magánszemély, aki rokkantsági járadékban részesül

Pl. ha egy családban 3 közös gyermek van, amelyek közül 1 már 18 év feletti nappali tanulmányokat folytató egyetemista és a másik 2 gyermek 18 év alatti, akkor ebben az esetben  az eltartottak száma 3, ebből a kedvezményezett eltartottak száma 2.

Hogy az adó alapjául szolgáló bruttó jövedelmet mennyivel kell csökkenteni, az eltartottak és a kedvezményezett eltartottak létszámától is függ. Számszerűen összefoglalva az alábbi táblázat tartalmazza az összegeket. Kattints rá!

Családi adókedvezmény, gyermekek után járó adókedvezmény

Családi adókedvezmény
Kattints a képre

Kik vehetik igénybe:

  • Törvényes szülő, aki a gyermeke után családi pótlékra is jogosult (függetlenül attól, hogy a családi pótlékot melyik szülő veszi igénybe)
  • Várandós nő és a vele egy háztartásban élő házastársa (az élettárs nem jogosult)
  • A saját jogán családi pótlékra jogosult gyermek, vagy a vele egy háztartásban élő egyik hozzátartozója
  • Rokkantsági járadékban részesülő magánszemély, vagy a vele egy háztartásban élő egyik hozzátartozója

 Ha valakire tekintettel családi pótlék jár, de nem igénylik, akkor is jár a családi adókedvezmény!

Az előbbi példánál maradva, ez számszerűen azt jelenti, hogy ha egy családban 3 közös gyermek van, amelyek közül 1 már 18 év feletti nappali tanulmányokat folytató egyetemista és van 2, 18 év alatti gyermek, akkor ebben az esetben  az eltartottak száma 3, ebből a kedvezményezett eltartottak száma 2. Így az adókedvezmény az alábbiak szerint alakul:

3 eltartott esetén 206.250,- Ft-tal csökkenthető az adóalap kedvezményezett eltartottakként

2 kedvezményes eltartott után 2*206.250,- Ft, azaz 412.500,- Ft-tal csökkenthető havonta a 2 szülő adóalapja összesen.

A kedvezményt, az adóalap csökkentését bármelyik szülő igénybe veheti, ha van megfelelő nagyságú jövedelme, amelyből az adóalap csökkentő tétel levonható. Amennyiben a 2 szülőnek külön külön kevés a jövedelme, akkor a kedvezmény a 2 szülőnél megosztható. Ekkor mindkét szülő érvényesíthet kedvezményt, de a kettőjük által igénybe vett kedvezmény együttesen nem haladhatja meg a maximálisan kérhető összeget.

A kedvezmény igénybevételének időszaka:

Azok a hónapok, amikor a kedvezmény igénybevételéhez szükséges feltételek fennállnak. Ez azt jelenti, hogy a jogosultság fennállását havi szinten kell nézni. Igénybe venni viszont lehet havi és éves szinten is.

Havi szinten való igénybevétel: Ilyenkor a kifizető, a munkáltató érvényesíti a kedvezményt a havi bérfizetésnél, és a kedvezményes adótétel levonásával magasabb nettó bér kerül a munkavállalónak kifizetésre. Mindenképpen érdeklődjünk a munkáltatónknál, és ha szükséges és jogosultak vagyunk rá, akkor kérjük, hogy az adószámításnál vegyék ezt figyelembe.

Éves igénybevétel: Amennyiben év közben nem vettük igénybe ezt a kedvezményt, vagy csak egy részét, akkor az adott évre készített adóbevallásban még kérhető a kedvezmény. Ilyenkor az év közben befizetett adó egy részét lehet visszaigényelni.

 

Ha ezzel kapcsolatban még további kérdésed van, nyugodtan tedd fel a hozzászólásokban!

A bejegyzés kategóriája: Juttatások, támogatások
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.