Gyermekvállalással, gyermekneveléssel kapcsolatos juttatások, avagy mi mennyi 2016-ban?

 

gyermek után járó juttatás

Újabb év, újabb szociális juttatások. De ki igazodik el ezek tengerében. Akinek már van gyermeke az tudhatja, hogy milyen esetben milyen juttatásokat vehet igénybe, de a változásokat nem árt követni. Aki még nem nevel gyermeket, de hamarosan anyai örömök elé néz, mindenképpen érdemes már előre utánajárnia, hogy mikre lehetsz jogosult.

Ebben a cikkben áttekintheted, hogy gyermeked után milyen juttatásokat vehetsz idén igénybe.

Mindenképp éljünk ezekkel, ha jogosultak vagyunk rájuk. Ha kell, időben szerezzük meg a juttatás igényléséhez szükséges igazolásokat, dokumentumokat.

Nézzük sorban:

Az Anyasági támogatás idei összege 64,125,- egyszeri juttatás a gyermek születésekor.(Ikergyermekek esetén 85,500,-)

A Családi pótlék 12,200,-/ hóról indul abban az esetben ha egy gyermeket két szülő nevel. Ez a havi összeg emelkedik a gyermekek számával, ha egyszülős a család és tartósan beteg gyermek esetén is.

2016-ban is jár a CSED, a csecsemőgondozási segély, ennek mértéke a korábbi jövedelem 70 %-a.

A gyermekek 2 éves korától jár a GYED, amelynek összege szintén a korábbi jövedelem 70 %-a, viszont meghatároztak egy korlátot. Amennyiben az így számolt juttatás magasabb lenne, akkor a maximális összeg 155,400,- / hó kapható.

Idén is maradt a GYES (gyermekgondozást segítő ellátás), mely a gyermek 3 éves koráig vehető igénybe. Ennek összege fixen 28,500,- / hó. Ikerbabák vagy tartósan beteg gyermekek esetén mind összeg mind az igényelhetőség hossza emelkedik.

A GYET összege szint 28.500,- / hó. Ezt az a szülő vagy gyám igényelheti, aki a háztartásában 3 vagy több kiskorút nevel és közülük a legkisebb 3 és 8 év közötti.

A részletekért mindenképpen böngésszük át ezt a táblázatot.

Mindig érdeklődjünk utána, ha úgy gondoljuk, hogy jogosultak vagyunk valamelyik juttatásra, amit még nem kapunk. Mindenképpen ilyen helyzet, ha változik a családtagok száma, esetleg az egyik gyermek tartósan beteg lesz, gondozásra szorul, vagy munkába állunk kisgyermek mellett.

Sose felejtsük el a szükséges dokumentumokat időben beszerezni és benyújtani. Ilyen lehet pl.

  • anyasági támogatás esetén a szakorvos igazolása, hogy a várandóság alatt megjelentünk a vizsgálato(ko)n
  • tartósan beteg gyermek esetén (emelt családi pótlék, gyes) megfelelő igazolás bemutatása a megfelelő szervhez (pl. MÁK), stb.

Ha bizonytalanok vagyunk, nyugodtan menjünk el a legközelebbi Kormányablakhoz, vagy MÁK Kirendeltséghez, esetleg a védőnő is tud segíteni.

Egyik másik juttatás visszamenőleg is igényelhető (valamelyik 1-2 hónapra, de nem a végtelenségig), de azt javaslom, ne kockáztassunk, időben igényeljük a megfelelő összegeket. Ha időben vagyunk, még arra is lesz idő, ha a hivatal plusz igazolásokat kér tőlünk, azokat is benyújtsuk.

… és sose restelljünk kérdezni… inkább mondják azt, hogy nem jár, minthogy hosszútávon elessünk egy – egy összegtől, amit a gyermekünkre, megélhetésre fordíthatnánk.

Forrás: http://www.kormanyhivatal.hu/hu/tolna/hirek/mi-mennyi-2016-ban

A bejegyzés kategóriája: Gyermek, Juttatások, támogatások
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.