Minimumlista avagy mi legyen otthon mindenképpen

Minimumlista, segítség a bevásárláshozBiztos sokaknak ismerős a helyzet, amikor a legváratlanabb helyzetekben jövünk rá, hogy valami elfogyott a főzéshez otthon, esetleg csak nincs elég belőle. A megoldás persze, ha “elfutunk” a legközelebbi boltba és gyorsan megvesszük. Mivel ez általában a legrosszabbkor szokott előfordulni – vendégekre főzés, esti- hétvégi órák, amikor alig van valami nyitva, vagy már épp fel van téve a étel főni – elég bosszantó tud lenni.

A megoldás itt is – mint oly sokszor – elég kézenfekvő…..

Bárkivel megeshet, hogy akármennyire is előrelátó, elfelejt valamit. Elég bosszantó tud ez lenni, ha rosszkor történik és (adott pillanatban) fontos (fontosnak tűnő) dologról van szó.

Hogy a bevásárlással kapcsolatban a lehető legjobban kivédjük az ilyen helyzetet, érdemes rendelkezni bevásárlólistával és minimumlistával is.

A bevásárlólistáról már többször írtam, lássuk most a minimumlistát.

Ha nem szeretnénk, hogy a legváratlanabb helyzetekben elfogyjon, kiürüljön valami, nagyon körültekintően kell a bevásárlásokat intéznünk. Ennek hatékonyságát növeli, ha bevásárlólista mellett minimumlistát is alkalmazunk.

A minimumlista olyan lista, ami azokat a dolgokat, élelmiszereket tartalmazza, amik mindenképpen szükségesek otthon, amiknek a hiánya gondot okoz a mindennapokban.

Ez a lista mindenki számára más és más, mindenki a maga igényei szerint állíthatja össze.

Hogy könnyebben láthassuk, miről is van szó, nézzünk pár példát.

  • Háztartásban szükséges dolgok: min. pár mosásra elegendő mosószer, öblítő, szappan, fogkrém, tusfürdő, sampon, WC papír, tisztítószer stb.
  • Konyhai dolgok: szalvéta, alufólia, folpackfólia, mosogatószer stb.
  • Akiknek kisbabája van: min. 1-2 napi pelenka, törlőkendő, babaápolási termékek.
  • Alapvető élelmiszerek: tartós élelmiszerek: olaj, liszt, cukor, kávé, tea stb. friss élelmiszerek: pékáru, felvágott, zöldség, gyümölcs stb.

A lista tartalma, hossza mindig a saját igényeinktől függ és a lehetőségek tárháza végtelen., de mindig a saját szükségleteinket tükrözze. Lehet nagyon rövid a “nagyon fontos” dolgokkal és lehet hosszabb, ha szeretünk mindenből többet tartani otthon, szeretünk biztosra menni.

Ha kész a saját listánk, elég a bevásárlás előtt végignézni, és a szükséges dolgokat a bevásárlólistára felvezetni.

Higgyétek el, tapasztalatból mondom, nagyon hasznos lehet!

 

Ha érdekel a téma, még ezekről is olvashatsz:

5 tipp, hogyan spórolj élelmiszervásárláskor

Családi pénzügyek folyamatos alakulása

Amikor kifolyik a pénz a kezünkből…

Tudsz biciklizni?

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Háztartás, Vásárlás
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.